Το Imagine the City αποτελεί μία κοινωνική πλατφόρμα με στόχο να στόχο να διευκολύνει έναν άμεσο και δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στους πολίτες, τις κοινότητες των μελετητών και δημιουργών και τους τοπικούς φορείς για τον σχεδιασμό και τις αποφάσεις των έργων ανάπλασης κοινής ωφέλειας στις ελληνικές πόλεις. Σκοπός των δράσεων «Φαντάσου την πόλη» είναι να διερευνήσουμε και να προκαλέσουμε νέες διαδικασίες και θεσμούς μέσα από τους οποίους αναδεικνύεται και αναβαθμίζεται η ταυτότητα των ελληνικών πόλεων, η εικόνα και η εμπειρία τους.

Οι δράσεις Φαντάσου την πόλη αφορούν σε εκθέσεις που αναπτύσσονται στις ελληνικές πόλεις μέσα από τις οποίες παρουσιάζονται προτάσεις ανάπλασης του αστικού τοπίου της εκάστοτε πόλης και σε ένα σύνολο παράλληλων εκδηλώσεων. Οι προτάσεις που παρουσιάζονται στις εκθέσεις «Φαντάσου την πόλη» προκύπτουν από την συγκέντρωση υλικού που αναπτύσσεται από φοιτητές και ερευνητές στα πλαίσια των εργασιών τους μέσα σε δεκάδες εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, ακόμα και του εξωτερικού ή επαγγελματίες σχετικών κλάδων στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης και προβολής του έργου τους. Πρόκειται για προτάσεις αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης, πολιτιστικής, τουριστικής, περιβαλλοντολογικής σημασίας, ανάλογα με το πλαίσιο εκπόνησης των εργασιών. Οι παράλληλες εκδηλώσεις αναπτύσσονται αποκλειστικά για την εκάστοτε πόλη στοχεύοντας στην διάδοση πληροφορίας, νέας γνώσης και αντιλήψεων προς την τοπική κοινωνία, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή παιδιών και νέων στις προσπάθεις και τους πειραματισμούς μεταμόρφωσης του αστικού τοπίου.. Mέσα από διαλέξεις, συζητήσεις, εργαστήρια και αστικά δρώμενα, αποδεσμεύεται γνώση για θέματα αστικής αναγέννησης και τοπικής ανάπτυξης, αναδεικνύονται άγνωστες πτυχές της πόλης και καλλιεργείται γόνιμο έδαφος για νέες συνέργειες σε τοπικό επίπεδο.

 

ΟΜΑΔΕΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

2014-2015 Μαίρη Καρατζά, Στεφανία Ξυδιά, Μαίρη Παλμούτσου, Βασίλης Ντόβρος, Κωστής Συκιώτης, Όλγα Δασκαλή, Μαρία Κικίδου, Μαριάννα Πατελίδα
2013-2014 Μαίρη Καρατζά, Μαίρη Παλμούτσου, Βασίλης Ντόβρος, Κατερίνα Γρηγοροπούλου, Κωστής Συκιώτης,  Στεφανία Ξυδιά, Χρήστος Δημολίκας, Αλέξανδρος Νούσιας, Βασίλης Κουτούβαλης
2011-2012 Μαίρη Καρατζά, Μαίρη Παλμούτσου, Βασίλης Ντόβρος, Κατερίνα Γρηγοροπούλου, Νίκος Κοτσιώρης, Γεωργία Τριπολιτάκη, Κωστής Συκιώτης, Γιάννα Καρμάλη
2009 – 2010 Μαίρη Καρατζά, Μαίρη Παλμούτσου, Αντώνης Κατσιάδας, Νίκος Κοτσιώρης, Σιμόνη Χατζηπιέρα, Γεωργία Τριπολιτάκη, Κωστής Συκιώτης, Γιάννα Καρμάλη

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το Imagine the City ξεκίνησε το 2009 αναζητώντας τρόπους να επαναπροσδιοριστούν οι διαδικασίες και οι σχέσεις, οι οποίες καθορίζουν την εικόνα και την εμπειρία των σύγχρονων ελληνικών πόλεων. Στο πλαίσιο αυτό μια άτυπη, ανοιχτή ομάδα ατόμων από τους κλάδους του design και της αρχιτεκτονικής  να αρχίσαμε να συζητάμε και να συναντιόμαστε κάθε εβδομάδα. Τα ερωτήματα και οι αναζητήσεις που τροφοδοτούσαν τη συζήτηση μας ήταν ερωτήματα όπως – Γιατί το δημιουργικό και παραγωγικό διανοητικό κεφαλαίο σύγχρονου design, αρχιτεκτονικής, πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας μας δεν αντανακλάται στο δημόσιο χώρο των πόλεων που ζούμε; Τι καθορίζει την ποιότητα των έργων κοινής ωφέλειας στις σύγχρονες ελληνικές πόλεις;

Το Imagine the City αποτελεί ένα ελληνικό εγχείρημα το οποίο ξεκίνησε το 2009 ως ένα «think tank» για την πόλη και εξελίχθηκε σε μία δυναμική «πλατφόρμα» και τελικά σε μία «διατοπική κοινότητα». Τα άλλα άτομα που ενεπλάκησαν στο συντονισμό αυτού του εγχειρήματος επέτρεψαν έναν συστηματικό πειραματισμό αλλά και ρίσκα. Οι συλλογικότητες, που σιγά σιγά δεσμεύονταν στον κοινό σκοπό του Imagine the City άρχισαν να δίνουν μία αναπάντεχη δυναμική και να αποδευσμεύουν πρωτόγνωρες αξίες και δημιουργικότητα τις ελληνικές πόλεις με ποικίλα αποτελέσματα.

Ξεκινώντας το Imagine the City, τον πρώτο χρόνο οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στη σύναψη σχέσεων μεταξύ θεσμών, Δήμων και Πανεπιστημίων, μεθοδεύοντας την «υιοθεσία» αστικών τοπίων από επιστημονικές και δημιουργικές κοινότητες της χώρας. Η ομάδα συντονισμού αντιμετώπισε ποικίλες δυσκολίες, κυρίως λόγω των κλειστών και ελλιπών διαδικασιών. Έτσι επιχείρησε να απευθυνθεί άμεσα στους μελετητές και στους κατοίκους σχεδιάζοντας και αναπτύσσοντας τη διαδικτυακή πλατφόρμα platform.imaginethecity.gr ως έναν κόμβο αλληλεπίδρασης μεταξύ των πολιτών και μελετητών εξειδικευμένων ειδικοτήτων. Η πλατφόρμα platform.imaginethecity.gr θα επέτρεπε στους κατοίκους του σύνολου των ελληνικών πόλεων να αναρτούν θέματα – ανάγκες και δυνατότητες για έργα κοινής ωφέλειας – στον χάρτη της πόλης τους και στους μελετητές, φοιτητές και επαγγελματίες να αναρτούν μελέτες ανάπλασης που αναπτύσσουν, στα πλαίσια μαθημάτων και διπλωματικών εργασιών. Ωστόσο τεχνικές δυσκολίες και η ελλειπή σχέση του κοινού με την τεχνολογία, τελικά συντέλεσαν στην καλύτερη κατανόηση της ανάγκης και της δυνατότητας για τον σχεδιασμό και τον πειραματισμό σε νέες διαδικασίες και θεσμούς που εμπλέκουν ενεργά και ισότιμα όλους τους ενδιαφερόμενους και θέτοντας στην πράξη αρχές και μεθόδους ανοιχτότητας, συμμετοχικού σχεδιασμού και ενεργοποίησης πολιτών.

Το εγχείρημα Imagine the city χαρακτηρίζεται από στοιχεία όπως η ανοιχτή και διεπιστημονική ομάδα συντονισμού, η διαρκής ανατροφοδότηση, καταγραφή και ανοιχτή διάθεση τεχνογνωσίας, η αμοιβαία μάθηση και υποστήριξη μεταξύ των ομάδων, ένα αποσυγκεντρωτικό, αυτοδιαχειριζόμενο και συμμετοχικό μοντέλο διοίκησης, όπου σε κάθε πόλη μία τοπική ομάδα μπορεί να αξιοποιεί την τεχνογνωσία και τα εργαλεία άλλων πόλεων αλλά ανέπτυσσε το δικό της περιεχόμενο, τη δική της οικονομική διαχείριση και υπηρετεί τις ανάγκες της τοπικής κοινότητας.

Οι δράσεις «Φαντάσου την πόλη» πέρα από τις τοπικά ζητήματα κάθε πόλης προκάλεσαν και ένα διάλογο και αναστοχασμό για τους τρόπους σχεδιασμού και λήψης πολιτικών αποφάσεων, τους τρόπους κατοίκησης του δημόσιου χώρου, έναν διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει στη χώρα μας αστικό πολιτισμό όπου οι πολίτες ενεργοί προτείνουν, αξιολογούν, αποφασίζουν για τον δημόσιο χώρο, τον φροντίζουν και τον ενεργοποιούν.

Μέχρι σήμερα το ITC αναπτύχθηκε οργανικά σε 13 ελληνικές πόλεις, οι εκθέσεις έχουν φιλοξενήσει περισσότερες από 400 μελέτες από 650 μελετητές, έχουν αναπτυχθεί στις πόλεις περίπου 200 παράλληλες εκδηλώσεις, ενώ υπολογίζεται ότι οι πολίτες που έχουν συμμετάσχει στη διοργάνωση και στις συζητήσεις ξεπερνούν τους 10.000.

Παράλληλα η διατοπική κοινότητα αποτέλεσε μία κοιτίδα νέων εγχειρημάτων όπως: IDEA|TOPOS 2012 – το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Στρατηγικής Προβολής και Ταυτότητας τόπου, Συνοικία Πιττάκη – μία συμμετοχική φωτιστική εγκατάσταση που αναζωογόνησε ένα εγκαταλειμμένο σημείο του κέντρου της Αθήνας – Πεδίο-Αγορά (μέλος του δικτύου Actors of Urban Change) μία ερευνητική δράση συμμετοχικού σχεδιασμού της πλατείας Βαρβακείου Αγοράς – Πολιτεία 2.0, μία πλατφόρμα πολιτικής καινοτομίας – το Σύνταγμα 2.0, μία πρότυπη διαδικασία συμμετοχικού σχεδιασμού και νομιμοποίησης ενός νέου Συντάγματος καθώς και – προγράμματα όπως της Πλατφόρμας Πολιτικής Καινοτομίας, διοργάνωση εκπαιδευτικά σεμινάρια και πιλοτικά εργαστήρια νέων μεθόδων σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων σε πολιτικές τοπικής και εθνικής κλίμακας.