Η “Στέγη ΣυνΑθηνά” ήταν μία από τις πέντε προτάσεις που κατέθεσαν στο Δήμο Αθηναίων ομάδες εργασίας του δικτύου Imagine The City με στόχο την αναβάθμιση της οδού Αθηνάς.

H πρόταση για τη “Στέγη ΣυνΑθηνά” αφορά στην επανάχρηση του εγκαταλελειμμένου δημοτικού περιπτέρου επί της οδού Αθηνάς στην πλατεία Βαρβακείου. Παράλληλα, συμπληρώνοντας την μέχρι τώρα διαδικτυακή πλατφόρμα «ΣυνΑθηνά» σκοπεύει να αποτελέσει στο φυσικό χώρο έναν ανοιχτό τόπο συνάντησης, δικτύωσης και δράσης για τις εθελοντικές ομάδων πολιτών που επιθυμούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής της πόλης. H χρήση του χώρου γίνεται μέσα από ηλεκτρονική αίτηση στην στοσελίδα http://www.synathina.gr/stegi/aitisi/

Μέσα από ανοιχτά καλέσματα στο δίκτυο Imagine The City, την αρχιτεκτονική μελέτη και επίβλεψη του έργου ανέλαβαν εθελοντικά οι νέοι αρχιτέκτονες Κωστής Συκιώτης, Σεβαστή Βαρδούλη, Αλέξανδρος Ζώμας & Μάρα Παπαβασιλείου ενώ η εξωτερική όψη του κτηρίου διαμορφώνεται με βάση την πρόταση των Ειρήνη Δήμου, Νατάσα Ιωαννίδη, Ηρώ Κουτσιούμπα και Μαρία Τάλλαρου. Οι προτάσεις των μελετητών που ανταποκρίθηκαν στο ανοιχτό κάλεσμα: link

Η πρόταση υλοποιήθηκε χάρη στη γόνιμη συνεργασία της δημιουργικής κοινότητας Imagine The City με το «Δίκτυο με Ομάδες Πολιτών», τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων και με επιχειρήσεις.

Το εγχείρημα υποστηρίχτηκε από τις εταιρίες ΑΚΤΩΡ Facility Management, IsoCern, Οικοστέγες και Bright, οι οποίες με χορηγία υλικών και προσφορά τεχνογνωσίας κατέστησαν εφικτή την υλοποίηση ενός έργου καλής πρακτικής για την αναβάθμιση υφισταμένων αστικών κτιρίων σύμφωνα με το τρίπτυχο της αειφόρου ανάπτυξης (περιβάλλον – οικονομία – κοινωνία). Ανάμεσα στις εργασίες αναβάθμισης συγκαταλέγονται η προσθήκη εσωτερικής θερμομόνωσης από κυτταρίνη η οποία αποτελείται κατά 80% από ανακυκλώσιμο χαρτί, η τοποθέτηση πράσινης στέγης, η χρήση λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης για οικονομικό φωτισμό και η εφαρμογή οικολογικών χρωμάτων με χαμηλά ποσά Οργανικών Πτητικών Διαλυτών (VOC). Για την επίπλωση του χώρου αξιοποιήθηκαν και αποκαταστάθηκαν έπιπλα μέχρι πρόσφατα ξεχασμένα σε δημοτικές αποθήκες. Επιπλέον, θα διατίθεται δωρεάν ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο.

Βίντεο από τα εγκαίνια της Στέγης ΣυνΑθηνά